- In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 32.700 nieuwbouwwoningen opgeleverd in Nederland.
- Dat is het laagste niveau sinds 2018, blijkt uit cijfers van het CBS.
- Om de krapte op de huizenmarkt te verlichten is het van belang dat het aanbod van huizen toeneemt.
- Lees ook: Twintigers hebben meer inkomen, maar geen eigen huis door krappe woningmarkt
Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is in de eerste zes maanden van dit jaar gezakt naar het laagste niveau sinds 2018. In totaal zijn er bijna 32.700 nieuw gebouwde woningen bijgekomen, waar dat er vorig jaar in dezelfde periode nog meer dan 34.000 waren, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal vergunningen dat is verleend voor nieuwbouwwoningen is in de afgelopen jaren afgenomen, legt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen uit. Dat vertaalt zich anderhalf à twee jaar later in minder nieuwe woningen die gebouwd worden. Dat effect is dus nu zichtbaar.
Nederland heeft een groot woningtekort en daarom wordt er flink ingezet op het bouwen van nieuwe woningen. Toch is het tot op heden nog niet gelukt om genoeg nieuwe woningen te bouwen. Er spelen verschillende belemmeringen in de bouw, zoals de schaarse bouwgrond en personeelstekorten bij gemeenten.
“Als de 100.000 gehaald moet worden, moet er in het tweede halfjaar een tandje bij”, zegt Van Mulligen, verwijzend naar de ambitie van dit en het vorige kabinet om 100.000 woningen per jaar te willen bouwen.
Meer nieuwbouwwoningen door transformatie kantoren of splitsen woningen
Om de doelen van het kabinet te halen, betekent het dat er ook op andere manieren dan nieuwbouwwoningen huizen bij moeten komen, legt de econoom uit. Dat kan bijvoorbeeld door bestaande woningen te splitsen of kantoren te transformeren. Daarnaast verdwijnen er ook woningen, onder andere door sloop of omdat ze worden samengevoegd.
Woningcorporaties hebben in het eerste halfjaar meer nieuwbouwwoningen opgeleverd. Van de bijgekomen nieuwbouwwoningen waren ruim 8200 van corporaties, een kwart van het totaal. In de eerste helft van vorig jaar besloeg het aandeel nieuwbouwwoningen van corporaties nog 18 procent.
Het aandeel van de corporaties in de nieuwbouw was groter, omdat het totale aantal nieuwbouwwoningen in het eerste halfjaar lager was. Maar ook in absolute aantallen zijn er meer woningen van corporaties opgeleverd dan in de eerste helft van vorig jaar.
Er zijn grote verschillen tussen gemeenten, signaleerde het CBS. Zo zijn in een paar gemeenten alle bijgekomen nieuwbouwwoningen van corporaties, zoals IJsselstein en De Bilt. In Leiden daarentegen zijn meer dan vijfhonderd nieuwe woningen gebouwd en opgeleverd, maar geen daarvan is van een woningcorporatie.